Over Veams // Wij maken naam.

Veams® is een naamcreatiebureau – een specialist in het vinden van sterke nieuwe namen voor merken. Lees hier waarom.

Ons verhaal // Waarom wij merknamen creëren?

Ons verhaal begint in 2008 toen Veams.nl en Veams.com zijn vastgelegd. Twee jonge en al gepokt en gemazelde ondernemers in strategische online marketing en e-commerce. Wij voorzagen hét: landelijke (hyper)specialisatie en internet zou ondernemen definitief veranderen. Sindsdien zijn wij er vol in gedoken.

In ons wereldje van voornamelijk online ondernemers zagen wij vele bedrijven succesvol landelijk gaan – Er gaat alles onder Groningen zogezegd. Het inspireerde en leerde ons tot het strategisch en grondig nadenken over het creëren van nationale en internationale dienst en bedrijfsmerken.

In 2009 kwamen zoals verwacht de grote updates in de zoekmachines*. De waardering van beschrijvende ‘keyword’ namen veranderde definitief naar een volwassen internet. Waarin merken, gebruikerservaring en kwalitatieve inhoud leidend werden. De grenzen tussen on- of offline branding verdwenen definitief.

*Zoals Google CEO Eric Schmidt bij de Vince-updates in 2009 al quote:

“Brands are the solution, not the problem. Brands are how you sort out the cesspool.”…”Brand affinity is clearly hard wired. It is so fundamental to human existence that it’s not going away. It must have a genetic component.” 

In de jaren ’10 veranderde wederom het ondernemerslandschap in Nederland. Zoals door de enorme groei van kleine zelfstandigen. Anno 2018 zijn er meer dan 1,7+ miljoen geregistreerde handelsnamen* en 1+ miljoen merken om rekening mee te houden. Een naam creëren is ook een beschikbare naam vinden geworden. En een indentieke premium domeinnaam essentieel. Daarbij is merkrechtelijke bescherming en grondig vooronderzoek onmisbaar in naamcreatie geworden.

*Record aantal ondernemingen in Nederland – KvK 12 juli 2017

Het internet in Nederland is volwassen geworden, niet alleen in techniek maar nog meer in gedrag. De consument oriënteert nu eerst online. Een sterk online merk is voor elke onderneming – klein en groot – onmisbaar geworden. Nederland loopt voorop, het .nl-domein is met 5,7 miljoen registraties (2017) zelfs het 5e landendomein ter wereld. Waar een klein land groot in kan zijn.

Social media veranderde de manier van denken over branding – van zenden naar interactie en fans binden. Zo zagen we de tweedeling van bedrijven om zich los te maken van prijsconcurrentie en door middel van een merknaam klanten echt te binden.

Daarnaast de behoefte van ondernemingen om zich naar hun doelgroep sterker te positioneren en de wens meer in-house zelf de branding en content te regisseren. Meer authenticiteit en eenvoud is de basis van elk sterk merk. Het maakt reclamebureaus meer faciliterend dan creërend, want het gesprek met de markt is continu gaande. Sterke merken maken elke medewerkers én klant merkambassadeur.

Het goede nieuws is, dat de tijd nog nooit zo goed is geweest om zelf een merk te laden. Vooral de uitgesproken kleurrijke niche merken in elke branche – de speedboten – veroveren meer en meer marktaandeel van het grijze old boys network – de olietankers.

Het minder goede nieuws is, dat het voor ondernemers lastiger is geworden een beschikbare merknaam te vinden. Zeker als er daarvoor eenmalig onredelijk veel meters gemaakt moeten worden. Het euraka-moment voor Veams was ook niet ver te zoeken:

“Zou het niet geweldig zijn, als ondernemers die een nieuw merk willen lanceren ergens aan kunnen kloppen voor een pakkende merknaam en domeinnaam?”

Vanaf 2014 nam Veams wederom een vlucht en begonnen wij onze vleugels volledig in de gehele Benelux uit te slaan. Vanaf dat moment zijn wij een fulltime en full focus naamcreatiebureau, wij geloven in een ding vaak en goed doen.

Opvallend anders, zoals zonder de conventionele bureauopvatting dat een naamtraject door verdere verplichtingen – als media inkoop, branding, vormgeving etc. – gecompenseerd hoeft te worden. Het maakt onze naamcreatie diensten snel, effectief en haalbaar. Wij blijven zo betaalbaar voor elke ambitieuze ondernemers die een sterk merk willen op wil bouwen. Ondertussen werken wij – met de tools en communicatietechniek van nu – moeiteloos landelijk, of eigenlijk overal.

Naamcreatiebureaus zijn niets nieuws, en bestaan al jaren – sommige al pre-internet. In de wereld, zoals in de VS, zijn gespecialiseerde bureaus in alleen merknaam creaties al volledig ingeburgerd. De zogenaamde naming agencies handelen daar zonder tegenstrijdige belangen van aftersale om zo tot de strategische beste merknaam te komen. Wij hebben daar veel kennis en techniek van geleend en aangepast aan de Nederlandse merkcultuur, merktaal en type naamgeving.

Anno nu zien we dat de mix van één korte en sterke gepositioneerde merknaam in combinatie met een identieke premium domein, hét middel voor ondernemers is geworden om concurrentie buitenspel te zetten en klanten als personeel te binden.

Wij hebben er plezier in. Ons ondersteunende team is gegroeid en we hebben van gemaakte meters geleerd. Door ons fixed price model hebben we flink kunnen investeren in onze processen en techniek. Daar profiteert ú direct van.

We maken vaart. In de afgelopen 3 jaar hebben wij met grote trots al meer dan 100 verschillende bedrijven in de gehele Benelux – linksom of rechtsom – aan een nieuwe naam voor bedrijf, dienst, product en domein geholpen. En we zijn pas net op stoom!

Onze missie: vandaag de namen voor de merken van morgen creëren.

© 2008-2018 Veams. Name Your Dreams!

Lees ook onze visie op branding.

Onze formule // Creativiteit x Organisatie = Impact

Naamcreatie zien wij als een vak, voor ons een mix van wetenschap (getest proces, naamstrategie, merkenrecht, positionering, etc.) en taalkunst (klank, symboliek, associatie, emotie, lading, etc.). En uiteraard het maken van vele meters.

Een merknaam zien wij als een van de belangrijkste strategische keuzes die u als ondernemer voor uw merk zal maken. Uw naam zal nu én straks bij uw onderneming moeten passen en niet andersom. Naamcreatie begint met een heldere positionering en eindigt met een sterke woordmerk registratie. Het vraagt om een andere aanpak en expertise dan de branding van merken.

Bij ons geen copywriters met kladjes, maar maximaal georganiseerd met technieken en team van nu. Want merknamen creëren betekent ook de best beschikbare namen vinden. Ondernemers profiteren simpelweg van de meters die wij elke dag maken.

Groningen

Veams werkt als jaren moeiteloos voor organisaties in de gehele Benelux. Wij blijven creëren vanuit onze ‘namenwinkel’ in hartje stad Groningen. Groningen is – mede door 50.000+ HBO en WO studenten uit alle windstreken – de stad met gemiddeld de jongste inwoners van Nederland. De perfecte inspiratieplek om tussen én met de generatie van nu, de namen voor de merken van morgen te maken. Daarbij het bewijs dat een onderneming vanuit elke regio landelijk succesvol kan zijn. En als u hier geweest bent, dan weet u: Groningen is de city that never sleeps.

Zo maken wij impact, wij organiseren onze creativiteit en doen één ding vaak en goed.

Ons Team // Creatief. Ondernemend. Ervaren. Fun.

Adrian Luijkx

'Eindbaas' / Merkstrateeg

Ik ben ruim 15 jaar actief in strategische marketing en branding voor nieuwe (online) concepten. Er zijn weinig branches waar ik nog geen kijkje in de keuken heb gehad. 

Ondernemers helpen aan kloppende merkconcepten is een echte passie. Een sterke naam kan namelijk echt een ‘boost’ geven. Bel, Skype, of kom een bakkie doen om vrijblijvend te sparren over uw nieuwe uitdaging.

Henk Jan Bijmolt

'Beginbaas' / Chief Tech

Adrian en ik kennen elkaar al bijna 30 jaar waarvan we al meer dan de helft allebei ondernemen. Naast Veams – in 2008 door mij opgericht – ben ik meer dan 15 jaar actief in online marketing, branding & e-commerce.

Ik ben lyrisch van korte, pakkende bedrijfs- en merknamen. En een pakkende naam met slogan die helemaal klopt, daar kun je me ’s nachts voor wakker maken. Naast technische en strategische ondersteuning van Veams ben ik CEO bij Gadero. 

Team Veams

Voor specialistische vraagstukken bouwen wij op ons ondersteunend netwerk van freelance naamcreatieven en merkexperts. Ook werken wij desgewenst samen met uw brandingbureau, reclamebureau, inhouse marketingafdeling en merkgemachtigde naar keuze. Dat dé naam er komt blijft het doel. 

Deel uitmaken? Contact.

Onze Partners

Onze partners stellen in staat snel te handelen bij:

  • Naamonderzoek
  • Domeinnaam registratie
  • Domeinnaam overname
  • Woordmerk registratie
  • Merknaam bewaking
  • Verhuizen website 

Bied u diensten rondom het lanceren van nieuwe merknamen? Dan maken wij graag kennis. 

Neem contact op.

Waarom Veams // 6 simpele redenen

Ervaring

Wij creëren dag in dag uit nieuwe namen. Wij hebben ruim 100 verschillende ondernemingen aan een nieuwe naam mogen helpen.  

Proces

Slimme en bewezen werkwijze voor merknamen om snel duidelijke inzichten en resultaten te leveren. 

Strategie + Creativiteit

Bij alles wat we doen geeft uw strategie het kader. Dat helpt ons creatief grenzen te verleggen en sterke beslissingen te maken. 

Samenwerking

Altijd één vaste contactpersoon die zonder bijkomende kosten klaar staat voor tussentijdse sparring en vragen. 

Behendig

Wij zijn geen consultants die met programma’s leuren. Dé naam is het doel. Wij zijn flexibel als barbapapa. 

Zekerheid

Standaard een juridische second opinion om risico’s te minimaliseren en merkwaarde te maximaliseren. 

Vragen? // Bel 050 8515320 of maak vrijblijvend een belafspraak:

Veams – wij maken bedrijfsnamen, productnamen, dienstnamen en domeinnamen voor een sterk merk in geheel Nederland en België.