Gebruik ®-teken bij uw merknaam?
Inhoud

  • Wat is het ®-teken?
  • Wanneer het ®-teken gebruiken?
  • Waarom het ®-teken gebruiken?
  • Functies gebruik ®
  • Plaatsing ®-teken
  • Misbruik ®-teken
  • De ® typen

Wat is het ®-teken?

Het ®-teken staat voor “registered trademark”.

De veelgeziene ‘R in de cirkel’ wordt gebruikt als symbool om aan te geven dat het een geregistreerd merk betreft. Een ®-teken zal hierbij veelal betrekking hebben op registratie van een beeldmerk en/of merknaam.

In Nederland wordt het ®-teken door het grote publiek herkent als indicatie van een merk. Het teken heeft in Benelux echter formeel gezien geen juridische betekenis.

In o.a. de VS heeft het symbool wel juridische waarde en mogen deze tekens alleen gebruikt worden bij merknamen die ingeschreven zijn in het merkenregister.

‘Let op bij het gebruik van het ®-teken bij uw merk in andere landen, want als uw merk in dat betreffende land geen merkregistratie heeft, kan het opzettelijk of verkeerd gebruik zelfs als fraude en dus strafbaar gezien worden. Ook mag u het merkteken ook niet gebruiken voor merkklassen (soort van producten of dienstencategorieën) waar u geen merkregistratie in bezit.’ 

Wanneer kan u het ®-teken  gebruiken?

U kunt het ®-teken gebruiken als uw merknaam de registratieprocedure van een merk succesvol heeft doorlopen. Dus nog niet bij depot van uw merk, en gebruik het niet als het geen geregistreerd merk betreft.

Waarom het ®-teken gebruiken?  

Het is in de Benelux niet verplicht om dit teken te gebruiken, het geeft in het oog van de consument natuurlijk wel professionaliteit en status aan uw naam.

Als uw merknaam de neiging heeft om synoniem te worden voor de productcategorie is het belangrijk om te vermijden dat het publiek uw merk als soortnaam zou gaat opvatten. Dan verliest u aanspraak op uw merkrecht. Daarom is het verstandig om het r-teken te gebruiken om te voorkomen dat uw merknaam een soortnaam wordt.

‘Een beschermd merk is een duidelijk signaal naar uw klant dat u – met trots – één unieke identiteit aan úw producten of diensten koppelt. Het laat zien dat blijft werken aan een duurzaam, betrouwbaar en onderscheidend merk dat mensen kunnen herkennen en waarderen. 

Het meest waardevolle onderdeel is daarbij een beschermde merknaam – een beeldmerk zal op zichzelf niet snel herkent en onthouden worden.’ 

3 functies gebruik Registered Trademark teken (®)

 

1. Waarschuwing  

U kunt het r-symbool bijvoorbeeld gebruiken als waarschuwing dat u zal optreden tegen inbreuk of misbruik van uw vastgelegde merknaam of logo.  

2. Merknaam branding

Ook kan een ® in tekst of artikelen duidelijk maken dat het om een merknaam gaat. Dit vooral aan te raden als de naam een bestaand woord is en op zichzelf minder herkenbaar is als merknaam, zoals Apple® of Innocent®. 

Vooral bij de introductie van een nieuwe merknaam is het aan te raden in persberichten te bedingen dat in ieder geval de 1 keer in het artikel de ® achter uw merknaam geplaatst zal worden. Zo kan het publiek uw naam als merk gaan herkennen en erkennen. 

3. Merknaam duidelijk maken

Verstandig is om met een ® aan te geven als de combinatie van merknaam+toevoeging ook beschermd is, zoals TomTom Go® of als de merknaam een persoonsnaam is, bijvoorbeeld Louis Vuitton®. Zo maakt het publiek de verbinding van context met de merknaam. 

Plaatsing ®-teken

Het R-teken wordt doorgaans rechtsboven bij een merk geplaatst. Als dat niet praktisch is of esthetisch geen mooi beeld oplevert dan wordt deze rechtsonder het merk geplaatst. De plaatsing van het r-teken is niet verplicht, maar kan gezien worden als een ongeschreven regel.

In tekst – artikelen, persberichten, promotiemateriaal, etc – wordt het r-teken vaak alleen de eerste keer gebruikt bij de naam of op de meest prominente plaats waarop het merk te zien is. Gebruik van het r-teken achter elke vermelding van de merknaam maakt een stuk snel minder visueel aantrekkelijk en leidt af van de inhoud.

Misbruik R-teken  

Een ®-teken gebruiken in tekst of Google-vermelding achter uw naam plaatsen terwijl alleen het beeldmerk beschermd is staat ronduit knullig en onprofessioneel. Doe dat niet.

Daarbij raden wij duidelijk en correct gebruik aan: zet het R-teken achter uw logo indien u het beeldmerk als merk heeft vastgelegd en gebruik het R-teken achter uw merknaam om duidelijk te maken dat het woordmerk als merk geregistreerd is.

De ® typen:

Windows: Alt0174 (Linker Alt toets en nummeriek toetsenbord) of AltGR r (Alt Gr-toets). Mac: Alt r.

© Veams® – een naamcreatiebureau.