#2 Domeinnamen vragen en antwoorden
Vragen en antwoorden domeinnamen – Overzicht van veel gestelde vragen en de vragen die u misschien niet durft te stellen.
Maken hoofdletters of kleine letters in een domeinnaam uit?
Nee. Het gebruik van hoofdletters of kleine letters in de domeinnaam heeft geen effect op de vindbaarheid van uw website. Tip is consistent kleine letters te gebruiken voor een professionele uniforme uitstraling.
Kan ik speciale tekens in een domeinnaam gebruiken?
In .nl-domeinnamen zijn alleen de letters van het alfabet, cijfers en het koppelteken (-) in domeinnamen toegestaan.
Per landdomeinextensie kunnen meer tekens toegestaan zijn. In België kunnen bijvoorbeeld zogenaamde “diakritische tekens” gebruikt worden in domeinnamen, zoals de é.
Zie ook Beste domeinnaam extensie voor bedrijf of merk?
Kunnen spaties in een domeinnaam gebruikt worden?
Domeinnamen met spaties bestaan niet. Datzelfde geldt voor e-mailadressen. Je hoeft dus nooit te melden dat je e-mailadres of domeinnaam zonder spaties is. Wanneer domeinnamen spaties bevatten, worden de spaties automatisch vervangen door %20 in je internet browser en kan problemen opleveren. Het is dus aan te raden een domeinnaam bestaand uit één woord te gebruiken.
Hebben domeinnaam redirects (aliassen) nut?
Het registreren van meerdere redirects naar één domeinnaam kan geen kwaad. Zeker niet om typfouten van gebruikers op te vangen en domeinnamen met en zonder streepje. Het wordt anders wanneer er veel redirects naar één domeinnaam worden doorgestuurd (via 301 redirects). Gebruik redirects verstandig. Wanneer je ze niet gebruikt, maar alleen vastlegt, zodat de concurrent er niet mee vandoor kan gaan dan kunt u ze beter niet doorsturen.
Waar kan ik de beschikbaarheid van een domeinnaam controleren?
Een .nl-domeinnaam kan veilig worden gecontroleerd bij www.sidn.nl. Dit is de enige stichting in Nederland die officieel .nl-domeinnamen uitgeeft. Wanneer de domeinnaam vrij is, kun je deze registreren bij een webhostingsprovider naar keuze. Een .com-domeinnaam kun je bijvoorbeeld controleren bij http://whois.domaintools.com.
Wat is een Top Level Domain? (TLD)
Dat is het deel dat achter de punt staat, bijvoorbeeld .com, .nl, .be. De afkorting van Top Level Domain is TLD. De TLD kan verwijzen naar een land (‘county code’ TLD) of bijvoorbeeld generiek zoals .com ( ‘generic’ TLD).
Welke juridische bescherming geeft domeinregistratie?
Geen. Bescherming van de naam zelf kan verkregen worden door de naam als merk te registeren in het merkenregister of door gebruik als handelsnaam. Een domeinnaam kan wel andersom inbreuk maken op de handelsnaam- of merkrechten van anderen. Doe altijd grondig vooronderzoek. Zie ook: Domeinnaam onderzoeken voor bedrijf of merk.