#35 Mijn goede voornemen: Nederland knetter groen maken

Mijn plannen voor 2022, daar denk ik al een tijdje over na. Slechts een omzet- en winsttarget, dat geeft mij totaal geen voldoening. Steeds vaker denk ik: als Singapore het imago heeft van groenste land ter wereld, dan kunnen wij het toch ook? Bijdragen aan Nederland knetter groen en duurzaam maken, dat is pas een leuke uitdaging. In mijn wereld van tuin en bouwen kunnen we heel veel doen met groen en duurzaamheid. Waarom doen we het dan nog zo weinig? Hier mijn lijstje met 11 pijlers.

1. Europees hardhout

Bij mijn houtbedrijf Gadero heb ik om te beginnen de term “Europees Hardhout” bedacht. Dit zijn houtsoorten uit gecertificeerde bossen in Europa die de duurzaamheid van tropisch hardhout benaderen. Want we kunnen wel FSC (waarbij alleen de grootste bomen per hectare gekapt worden) gekeurd hout uit de tropen halen, de enorme containerschepen die het hout naar Nederland brengen zijn wel sterk vervuilend. Bovendien geloof ik in “meer lokaal doen”, dus minder transportvervuiling. Met zelfs Nederlandse initiatieven als Nobifix wood, Accoya hout en mijn favoriet thermisch gemodificeerd (milieuvriendelijke gestoomd) Essen uit Europa hebben we hele toffe, duurzame producten voorhanden. Ik ben benieuwd of ik de consument meekrijg om o.a. Bankirai en Azobe in te ruilen voor Europese alternatieven.

2. Schutting = groen

Achtertuinen volledig ommuren met schuttingen, dat is niet meer van deze tijd. Iedereen kan prima een paar schuttingdelen, waar de zichtlijnen minder bepalend zijn, vervangen voor trellis schermen met klimplanten of moderne haagplanten zoals de ranke Portugese Laurier (mijn favoriet). Hiermee draag je al bij aan de biodiversiteit. Zeker als je langbloeiende klimplanten kiest, zoals de Toscaanse Jasmijn of wintergroene Clematis Armandii. Ik ben investeerder bij Yarinde, hier gaan ze ook vol inzetten op klimplanten naast hun kant en klare borderpakketten waar ze afgelopen jaar bekend mee werden.

3. Tegels wippen

Binnen bestrating heb je in België al wetgeving dat je een bepaald percentage van je oprit waterdoorlatend moet zijn. Hiermee wordt de druk op de riolen en waterwegen bij heftige regenval minder groot. Meer dan je halve achtertuin bestraten, schaam je! Walgelijk. Een paar tegels vervangen voor een border met bijvoorbeeld een vlinderstruik, compacte fruitboom of ander groen maakt al veel verschil. Gelukkig zijn de jaarlijkse tegelwip acties elke keer weer een enorm succes.

4. Clips ipv schroeven

Een houten vlonder op piketpalen met een laag schelpen vangt ook heel veel regenwater op. Dan wel weer kiezen voor goede installatie, ventilatie en onderhoud. Ook als we stoppen met onnodig schroeven in hout, kunnen we hout veel vaker hergebruiken of herschaven. Met onzichtbare clips montage van terrasplanken en wandplanken kan het. Hout met schroefgaten er in, daar kan men later helemaal nix meer mee.

5. Pergola met klimplanten

Een pergola van bijvoorbeeld Europees Hardhout laten begroeien met een klimdruif maakt eten uit eigen tuin een eitje. Combineer voorjaars- en najaarsbloeiers, dan heb je elke tijd van het jaar iets om naar te kijken. Wil je een stap verder gaan dan een pergola. Maak dan een overkapping met een open dak, plaats daarop een aantal spandraden en laat deze begroeien. Het kost een aantal jaar, maar is wel ontzettend gaaf. Maak er eventueel een lichtstraat in om wel licht in je terrasoverkapping te houden.

6. Nog meer groene daken met sedum

Gelukkig zag ik afgelopen jaar al dat veel mensen sedum dakcassettes kochten voor nog meer groene daken. Sterk is ook dat veel gemeentes er subsidies op geven. Sedum staat mooi en trekt enorm veel bijen en andere insecten aan. Daarbij vangt het hemelwater op. Sedum cassettes zijn eenvoudig te leggen op een plat dak die je verder niet gebruikt. Bijvoorbeeld op het dakterras of op je overkapping met plat dak (deze moet dan wel robuust zijn uitgevoerd).

7. Groen beloopbaar terras…

Dit jaar introduceer ik ook een groene, beloopbare terras. Weliswaar niet geschikt voor intensief gebruik, maar hoe gaaf is het dat je op blote voeten vanuit je woning op zacht beloopbaar groen stapt om lekker buiten te gaan chillen. Ik ben benieuwd of dit experiment gaat slagen. Het is een gok en puur ondernemen. De spanning of het wel of niet slaagt maakt het superleuk.

8. Eten uit eigen tuin, daar wordt je blij van (ja het klinkt wollig, maar het is echt zo)

In je bestrating of gazon een aantal vakken van bijvoorbeeld 1 bij 1 meter veranderen in een moestuinbak is echt een aanrader. Wij deden het 2 jaar geleden. Ja, het is echt een proces om een beetje goed te worden in moestuinieren. Als je dan eenmaal een krop sla, courgette, aardbei of tomaat uit eigen tuin eet, ben je wel trots en voldaan. Begin met simpele moestuinplanten of kruidenplanten die het gemakkelijk goed doen. Online barst het vak de tips, zaaikalender enzovoorts. Ook kan je op veel plekken kant en klare moestuinplanten en kruidenplanten kopen, dan sla je het zaaien over, moet kunnen! Een beetje tijd maken (lees prioriteiten maken) voor je moestuintje en voor je het weet ben je verknocht.

9. Wilgentenen

In Nederland stikt van de wilgentenen afkomstig van knotwilgen. We doen er alleen weinig mee in onze tuinen. Een gemiste kans. Je vlecht er een verhoogde border in elke vorm (juiste ronde vormen van borders komen weer terug). Of zelfs een 2 meter hoge schutting vlechten en deze laten begroeien met klimplanten is goed te doen. Het staat ook nog eens heel mooi. Ik ga er met GaderoTV binnenkort hier ook aandacht aan besteden.

10. Huis bouwen van CLT hout

Woningen bouwen van prefab massief houten panelen in plaats van beton. Dit trekt al een tijdje mijn aandacht en wordt booming komende jaren denk ik. CLT hout wordt samengesteld van Europees hout en heeft een veel kleinere voetprint dan beton. Het wordt o.a. in Duitsland en Oostenrijk gemaakt. Bovendien geeft CLT een prettig luchtklimaat, staat het prachtig (wel white washen zou ik doen) en is het zeer brandveilig (al zou je dat niet direct verwachten). Ik laat in 2022 een huis bouwen in CLT hout, een prachtig project waar ik veel zin in heb.

11. Ik ga een tuinkas kopen dit jaar.

Ik heb mij afgelopen maanden helemaal verdiept in tuinkassen (hier staan wat tips waar je op moet letten). Dat is voor ook mij een doel voor in 2022, zelf een glazen hobbykas aanschaffen. Zelf o.a. tomaten en komkommers kweken. Op een heldere zomeravond kan je je tuinkas ook gebruiken om naar de sterren te kijken zei iemand tegen mij, dus koop een extra grote zodat je er een zitvlondertje in kan bouwen. Nog een extra reden (-:

#2022 Nederland knetter groen maken. De wereld een stukje mooier met je tuin. Ik ga aan de slag!


Vorige
Vorige

#36 Boek van Michiel Muller (bekend van Picnic)

Volgende
Volgende

#34 boek: De Machine over Booking.com