#45 Webshop software kiezen? Mijn tips en ervaringen
Ik heb al menig traject gezien voor het kiezen van de juiste webshop software. Ik deel graag mijn tips en ervaringen met webwinkel oplossingen. De wereld van webshop software ontwikkelt zich razendsnel, vroeger had je nog Mijnwebwinkel of Magento en tegenwoordig zie je dat Saas pakketten in de cloud helemaal hot zijn. Ik ken jouw e-commerce business en (potentiële) omvang niet, toch probeer ik mijn persoonlijke ervaringen hieronder zo goed mogelijk te delen zodat je kan vergelijken. Hopelijk helpen mijn tips jou bij de keuze maken.
(let op, dit artikel is van 30 maart 2022, de ontwikkelingen in deze wereld gaan razendsnel)
Shopify (saas)
Zij zijn momenteel het verst als het gaat om een Saas oplossing in de cloud. De webshop software van Shopify moet je deels zien als een soort blackbox die je niet kan aanpassen. Laat je hier niet te veel door afschrikken, er is steeds meer mogelijk, je kan jouw eigen design templates ontwikkelen en Shopify is bij far het grootst in de Saas markt, dus de mogelijkheden voor de Nederlandse en Europese markt breiden zich razendsnel uit. Het grote voordeel van de ‘blackbox’-basis is dat je GEEN programmeurs nodig hebt. Ook heb je geen gedoe met versies zoals bij Magento en Shopware. Zo kan je betaalbaar en snel doorontwikkelen. Een enorme kracht.
Je kan bij https://www.shopify.nl/ duizenden APPS installeren, van verzenden met Postnl, ideal tot een groothandelsmodule voor b2b en noem maar op. Ga je meertalig of grootschalig inzetten dan zeker ook kijken naar Shopify plus. De nadelen? Je kan bijvoorbeeld de mapstructuur van producten (nog) niet aanpassen, hierin staat altijd /products/ in de url. Kan vervelend zijn bij een migratie vanaf een ander pakket, je moet dan per url een 301 instellen en de kans dat je daardoor iets zakt in google is aanwezig.
Sommige partijen noemen Shopify duur. Het klopt dat je bij de lage maandfee pakketten ook een omzetpercentage moet afstaan. Dat oogt vervelend. Je kan dit echter ook afkopen door een paar duizend euro per maand te betalen. Die ben je als ‘beetje webshop’ normaal al wel kwijt aan programmeurs die allemaal updates uitvoert. Deze it-kosten kan je met Shopify dus doorstrepen. Prijzen van Bigcommerce en Shopware liggen overigens een stuk hoger. Een logische vervolgstap voor Shopify in de toekomst is dat ze ook zelf een soort Amazon marketplace worden waarop je producten kan verkopen en de fullfillment door hun kan laten doen, een extra verkoopkanaal zeg maar. Dat kan best interessant zijn. In de USA doen ze dit al zie https://www.shopify.com/fulfillment
API driven
Ben je bezig met modulair / headless maken van jouw e-commerce? Shopify connect met ‘stekkerdozen’ als Celigo of Alumio en duizenden andere Api’s. Desgewenst rechtstreeks met Netsuite, Akeneo en vele andere pakketten is ook mogelijk.
Templates
Naast het kiezen uit standaard templates kan je zelf ook een design laten maken. Het aanpassen van een bestaande template is mogelijk, maar vaak minder fijn als je heel veel wilt aanpassen. Overigens is de basis van Shopify zonder extra geïnstalleerde apps vrij beperkt. Voor een goede test dus zeker in hun apps gaan bladeren.
Voorbeeld shop https://www.etq-amsterdam.com/
Magento
Heel veel mogelijkheden, maar het blijft gewoon php code, dus traag om op door te ontwikkelen, duur om programmeurs voor te vinden. Nu moest iedereen afgelopen jaren van Magento 1 naar Magento 2, maar juist dat staat mij tegen, je wilt niet zulke heftige migraties, je wilt een systeem die zich continu door ontwikkeld zonder versie gedoe. In mijn beleving zit daarom de hele basis van Saas webwinkel software veel beter in elkaar. Kortom, Magento heeft zijn langste tijd gehad denk ik. Zeker nu het onderdeel wordt van Adobe wordt het logger en duurder.
Voorbeeld shop https://brandfield.com horloges en sieraden
Lightspeed (saas)
Speler uit Canada die ooit het Nederlandse Seoshop overnam. Leuk als je een winkeltje met een webshopje hebt en niet al te veel wensen. Goede POS, koppeling met je kassasysteem van de winkel zeg maar. Maandfees zijn heel betaalbaar. Qua SEO doen ze het aardig goed. Ik zeg altijd okey tot maximaal een 0.5 miljoen omzet. Verwacht geen grote en snelle doorontwikkelingen. Daarom zeker niet mijn voorkeur voor serieuze webwinkels die willen groeien. https://www.lightspeedhq.nl/
Voorbeeld shop https://www.on-wine.com/nl/
Shopware
Shopware 6 is weer een stuk beter dan Shopware 5 hoor je dan. Ja leuk, maar ik wil niks met die migraties te maken hebben. Geschikt voor partijen die in Shopify geen template kunnen vinden / willen bouwen of tegen andere beperking aanlopen. Shopware is een Duitse partij met op zich veel mogelijkheden. Het is geen Saas. Ik zie weinig meerwaarde. https://nl.shopware.com/
Voorbeeld shop https://www.barbecook.com/nl-nl
BigCommerce (saas)
Amerikaanse aanbieder van Saas software voor webwinkels in middel tot hogere segment veelal. Goede optie voor wie echt veel zelf wil finetunen. Big Commerce is ook een Saas in de cloud, dus je hebt geen programmeurs nodig, met de beschikbare apps kan je alles eenvoudig om de basis heen installeren, met 2 muisklikken zeg maar. Door de vele customize opties (die moet je dan ook echt wel serieus benutten, bijvoorbeeld volledig zelf de url structuur bepalen het voordeel tov Shopify) wel een stuk duurder per maand dan Shopify. In Europa nog relatief weinig mogelijkheden, sinds deze maand wel multilangual gelukkig. Op sommige typische Europese zaken nog beperkt. https://www.bigcommerce.nl/
Voorbeeld shop: https://www.dremel.com/nl/nl
WooCommerce (???)
Ken ik niet goed genoeg, het is Wordpress en dat vind ik nooit heel gebruiksvriendelijk, maar is het natuurlijk ook maar wat je gewend bent. Het is open source en dus in de basis gratis. Vooral heel goed beschermen tegen aanvallen e.d. Wordpress is ook goed te gebruiken voor groothandels en platte merkwebsites natuurlijk. Zelf gebruik ik daar altijd Squarespace voor omdat het zo eenvoudig is, maar met het complexere Wordpress kan je zeker meer gekke dingen doen.
Voorbeeld shop met spirituele artikelen: https://www.spiru.nl en vloeren merk https://www.floer.nl
Locale oplossing
Er zijn duizenden kleine, lokale webshop en cms systemen in Nederland. Elke pakket biedt voordelen en nadelen. Deze systemen zullen voor kleine spelers soms prima bevallen en weinig geld kosten. Echter kunnen de locale webwinkelmodules nooit de ontwikkelsnelheid van grote Saas softwarepakketten aan. Niet meer aan beginnen dus. Als je er al zit, goed kijken hoelang dit nog interessant is voor je. Wil je hele specifieke tools op maat bouwen (eventueel achter een login) zoals complexe configurators bouwen voor bijvoorbeeld kozijnen e.d., bestellen online, dan kom je vaak uit op maatwerk. Echter standaard webshoppakketten gaan steeds verder qua mogelijkheden voor keuzehulp tools en basic configurators via plugins. Eventueel kan je jouw eigen plugin schrijven natuurlijk (en verkopen aan derden).
Extra tips
Welke keuze je ook maakt, het is vaak interessant om een integratiepartner / webbureau te kiezen die je kan helpen. Vraag naar hun ervaringen en voorbeelden van het webshop softwarepakket die je voor ogen hebt. Ook is het wijs reviews te lezen voordat je apps installeert rondom een Saas oplossing. Werken met een koppelplatform die bestaande pakketten (bijvoorbeeld je webshop en je boekhouding) moeiteloos aan elkaar koppelt is ook wijs, bekende partijen zijn Alumio en Celigo.
Is jouw webshop belangrijk voor jou? Kies een integratiebureau met enige omvang, daar ben je minder afhankelijk van enkele personen. Kies desgewenst voor een mix van enkele mensen externe en enkele mensen intern die de webshopsoftware uitbouwen.
En tot slot: Kies voor simpel, hou het snel en flexibel. Nog niet toe aan een webshop? Begin simpel met een Squarespace blog bijvoorbeeld, zie voorbeeld www.vlitr.com, www.yzina.com of www.clt.net. Met Squarespace kan je zonder enige kennis van websites bouwen heel eenvoudig een eigen (proef)site maken en koppelen aan je eigen domeinnaam. Zorg voor minimaal 1 backlink zodat google de site ook alvast oppakt en meld je aan bij Google Search Console.
Lees ook Shopify vs Bigcommerce verschillen hier https://www.vaangroup.com/articles/bigcommerce-vs-shopify-2021-review of ontdek hier meer over Zoekmachine Optimalisatie